Acidul azelaic. Ce este, ce beneficii aduce și cum trebuie folosit

Acidul azelaic este un ingredient activ provenit din grăsimi vegetale, precum ulei de migdale dulci sau cereale integrale, ce are capacitatea de a regla producția de sebum și de a exfolia delicat pielea. 

Acest compus chimic natural este cunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru ten și este utilizat în principal în tratamentele destinate tenului acneic și cu hiperpigmentări. 

Ce este acidul azelaic?

Cu siguranță, te-ai întrebat măcar o dată ce este acidul azelaic. Pe scurt, acidul azelaic este un acid organic ce poate fi obținut atât din surse naturale, cât și sintetic. Este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante, care îl fac un ingredient eficient în tratarea problemei tenului. 

De asemenea, acidul azelaic este considerat a fi mai puțin iritant comparativ cu alți acizi folosiți în produsele cosmetice, ceea ce îl face potrivit pentru majoritatea tipurilor de ten, inclusiv tenul sensibil. 

Beneficiile acidului azelaic

  • Tratament pentru acnee: Acidul azelaic este eficient în tratarea acneei datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii. Acesta este un ingredient inclus în produse cosmetice care ajută la reducerea erupțiilor acneice și la prevenirea de noi leziuni, precum produsele Haruen
  • Combaterea hiperpigmentației: Acidul azelaic este recunoscut pentru capacitatea sa de a uniformiza tonul pielii și de a reduce hiperpigmentațiile, cum ar fi petele cauzate de expunerea excesivă la soare sau acnee.
  • Controlul producției de sebum: Acest acid ajută la reglarea producției de sebum, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu ten gras sau predispus la acnee. 
  • Proprietăți antioxidante: Acidul azelaic protejează pielea împotriva radicalilor liberi, ajutând astfel la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și la menținerea unui ten sănătos și strălucitor.
  • Exfolierea blândă: Prin capacitatea sa de a exfolia delicat pielea, acidul azelaic ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii, contribuind astfel la obținerea unui ten mai luminos și revitalizant. 

Cum trebuie folosit acidul azelaic?

Pentru a beneficia la maxim de proprietățile sale, este important să folosiți acidul azelaic în mod corespunzător. Este recomandat să consultați un specialist înainte de a începe un tratament cu acid azelaic, pentru a determina concentrația potrivită și frecvența de utilizare în funcție de nevoile specifice ale tenului dumneavoastră. 

De obicei, acidul azelaic este disponibil sub formă de creme, geluri sau seruri și poate fi aplicat local, pe zonele afectate ale tenului. Este recomandat să începeți cu o concentrație mai mică și să creșteți treptat, în funcție de toleranța pielii dumneavoastră. 

De asemenea, este important să folosiți un produs de protecție solară cu SPF adecvat în timpul zilei, deoarece acidul azelaic poate sensibiliza pielea la radiațiile ultraviolete.