Ce presupune recuperarea după o fractură maleolară

Articulația gleznei, care leagă tibia, fibula și talusul, joacă un rol esențial în propulsarea corpului atunci când stăm în picioare. Aceasta este înconjurată de proeminențe osoase numite maleole, care contribuie la stabilitatea articulației. 

Fracturile de gleznă sunt rupturi ale maleolelor și fac mersul dificil și dureros. Aceste leziuni sunt cele mai frecvente fracturi și apar adesea când corpul se rotește în jurul piciorului care este pe sol. Fractura de maleolă cauzează durere și disconfortul se poate menține chiar și după vindecare. Din fericire, dacă urmezi un plan de recuperare personalizat și recomandat de specialist, ai toate șansele să elimini durerea pe termen lung. Citește mai departe pentru a afla ce presupune recuperarea după o astfel de accidentare.

Tipuri de fracturi maleolare

Clasificarea anatomică a fracturilor maleolare indică următoarele tipuri de fracturi:

  • fractură izolată de maleolă mediană;
  • fractură izolată de maleolă laterală;
  • fractură de gleznă bimaleolară, în care sunt fracturate două maleole, fie cele mediale și laterale, fie, în cazuri mai rare, cele posterioare și laterale;
  • fractură de gleznă trimaleolară, când toate cele trei maleole (medială, laterală și posterioară) sunt rupte.

Dacă ne referim la cazuri grave de fracturi, cum ar fi cele la nivelul genunchiului, tratamentul poate include o proteza genunchi. În schimb, pentru fracturile de gleznă, se pot aplica metode chirurgicale, cum ar fi fixarea cu șuruburi sau plăci metalice. În cazul fracturilor mai ușoare care necesită intervenție chirurgicală, medicul poate opta pentru plasarea unor șuruburi. Dacă fractura este extinsă și afectează articulația gleznei, utilizarea unei plăci pentru stabilizarea oaselor poate fi necesară.

Recuperare după o fractură maleolară

Dacă ai suferit o fractura maleolara, trebuie să treci printr-o perioadă de recuperare care să-ți permită să te întorci la activitățile obișnuite într-un timp cât mai scurt. Indiferent de metoda folosită pentru a trata fractura, osul are nevoie de o perioadă de recuperare de 6-10 săptămâni sau mai mult. 

Un anumit grad de rigiditate este normal după acest tip de leziune și poate provoca frustrări. Totuși, este important de menționat că recuperarea completă și dispariția disconfortului se pot realiza în termen de 6-12 luni de la accidentare. Rigiditatea este cauzată de formarea țesutului cicatricial, dar poate fi ameliorată prin efectuarea exercițiilor de recuperare recomandate.

Este important să păstrezi gipsul sau atela pentru perioada recomandată de medic. De asemenea, protejează gipsul sau atela atunci când faci duș. În majoritatea cazurilor, este recomandat să nu aplici presiune pe gleznă timp de 6-8 săptămâni și să nu încerci să te deplasezi fără cârje sau fără sprijin. În unele cazuri, se poate utiliza și un premergător sau chiar un scaun cu rotile, pentru a reduce riscul de rănire sau de căzături.  

Fractura maleolei este o afecțiune comună, iar tratamentele disponibile includ atât opțiuni chirurgicale, cât și nechirurgicale. Perioadele de recuperare pentru fracturile de os sunt, în general, destul de lungi. Dacă urmezi cu strictețe planul de tratament și recuperare recomandat de medic, ai șanse mari să reduci durerea și disconfortul, evitând astfel efectele adverse pe termen lung. Gestionează fracturile de maleolă urmând întotdeauna indicațiile medicului și vei reuși să te recuperezi complet într-un timp rezonabil.