Cum îți poți îmbunătăți sănătatea orală cu ajutorul implanturilor și al coroanelor dentare 

În era modernă a medicinei dentare, implanturile și coroanele dentare au devenit soluții extrem de eficiente pentru îmbunătățirea sănătății orale și restabilirea funcției și esteticii dentare. Aceste tratamente stomatologice oferă pacienților posibilitatea de a-și recăpăta zâmbetul și încrederea în sine, fiind o soluție potrivită pentru pacienții cu dinți lipsă sau carii extinse și leziuni care nu pot fi restaurate. 

Implanturile dentare 

Implanturile dentare sunt o soluție durabilă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Dacă nu știi foarte multe despre implant dentar, află ca acesta este indicat ca tratament în cazurile de edentatie (dinți lipsă sau dinți care nu pot fi salvați din varii motive și necesită extracție), cel mai des întâlnite cazuri în care se indică implantul dentar fiind următoarele: 

  • Înlocuirea unui dinte lipsă. În momentul în care lipsește un dinte, iar dinții alăturați sunt sănătoși, implantul dentar reprezintă cea mai bună soluție. Alternativa pentru acest caz este reprezentată de șlefuirea dinților vecini și realizarea unei lucrări tip punte dentară, însă această metodă de tratament este una invazivă în comparație cu un implant dentar. 
  • Înlocuirea a doi sau mai mulți dinți lipsă. Pentru acest caz se recomandă de regulă realizarea unei punți dentare pe două sau mai multe implanturi dentare, cu precădere în cazurile în care nu mai există dinți de legătură. 
  • Dinții naturali sunt prea deteriorați. Dacă dinții nu mai pot fi salvați prin alte metode de tratament, această metodă de tratament ce presupune inserarea de implanturi dentare poate fi o opțiune viabilă pentru înlocuirea acestora.   

Coroanele dentare 

Coroanele dentare sunt utilizate pentru a restabili funcția și aspectul estetic al dinților deteriorați sau afectați și sunt o soluție eficientă pentru o varietate de probleme dentare, scopul coroanelor dentare fiind acela de a “îmbrăca” părțile vizibile ale dintelui (coroana) sau bontul protetic al implantului dentar. 

Cele mai frecvente cazuri în care se recomandă coranele dentare sunt: 

  • Restaurarea dințiilor afectați de carii mari sau care prezintă deteriorări structurale severe. Coroanele dentare oferă o soluție puternică și durabilă pentru a restabili structura, funcționalitatea și estetica dintelui. 
  • Se recomandă în cazul dinților care prezintă fisuri sau fracturi. Acest tip de tratament stabilizează și protejează astfel de dinți, prevenind alte fracturi. 
  • Pentru dinții care au plombe mari. În momentul în care un dinte are o obturatie de dimensiuni mari, acesta poate slăbi pe parcurs, făcând dintele mai sensibil la fracturi. Coroanele dentare ajută la protejarea și întărirea dintelui în acest caz, sporindu-i durata de viață.  

Implanturile dentare și coroanele dentare sunt două opțiuni importante și eficiente pentru îmbunătățirea sănătății orale și a calității vieții. Implanturile oferă o soluție durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, restabilind funcția și aspectul natural al zâmbetului, în timp ce coroanele dentare pot repara și proteja dinții deteriorați sau afectați. Cu ajutorul acestor tratamente, pacienții își pot recăpăta încrederea în zâmbetul lor și se pot bucura de o sănătate orală îmbunătățită pe termen lung.