Gingii inflamate? Iată 3 posibile cauze
Gingiile inflamate sunt o problemă orală comună care poate apărea din diverse cauze și care poate cauza disconfort accentuat și chiar durere. De cele mai multe ori, gingiile umflate sunt un semn care arată că ceva este în neregulă cu igiena orală și nu ar trebui să fie ignorate. Identificarea cauzelor care au condus la apariția acestei probleme reprezintă primul pas pentru obținerea unui tratament eficient.
- Boala gingivală
Vă puteți confrunta cu gingie inflamata atunci când aveți boala gingivală. Aceasta se dezvoltă în două stadii: gingivită și periodontită. Boala gingivală este deseori provocată de o igienă orală precară, care poate conduce la dezvoltarea plăcii bacteriene de-a lungul liniei gingivale.
Gingivita reprezintă stadiul inițial al bolii gingivale și este caracterizată prin gingii roșii, inflamate și care sângerează. Aceste simptome apar mai ales atunci când vă periați dinții sau când folosiți ața dentară. Gingivita poate fi reversibilă cu o bună igienă orală. Atunci când nu este tratată la timp, gingivita se poate transforma în periodontită, o problemă și mai severă a bolilor gingivale și care poate conduce la formarea unor pungi cu puroi la gingii și chiar la pierderea dinților.
- Igiena orală precară
Igiena orală precară poate fi o altă cauză care poate duce la gingii inflamate. Medicul vă va recomanda să aveți o bună igienă orală în urma oricărui tratament pe care îl urmați. De exemplu, dacă în urma unui implant dentar nu mențineți o bună igienă orală, riscați ca placa bacteriană să se acumuleze în jurul gingiilor, ducând la iritația acestora. Simptomele pe care le puteți experimenta atunci când nu aveți grijă la igiena orală sunt următoarele:
- gingii inflamate și iritate
- apariția sângerărilor gingivale în timpul periajului și a folosirii aței dentare
- senzația de sensibilitate gingivală și disconfort.
Pentru a asigura sănătatea gingiilor, primul pas pe care îl puteți face este să vă spălați pe dinți de două ori pe zi cu o pastă ce conține fluor, asigurându-vă că spălați cu atenție suprafața dinților. Folosiți ața dentară zilnic pentru a îndepărta particulele alimentare și a preveni formarea plăcii bacteriene. De asemenea, medicul vă poate recomanda să folosiți apă de gură pentru a reduce bacteriile din cavitatea bucală.
- Schimbări hormonale
Fluctuațiile hormonale, cum ar fi cele care au loc în timpul unei sarcini, la pubertate sau menstruație, pot provoca sensibilitatea gingiilor și le pot face mai predispuse la inflamații. Aceste schimbări hormonale pot crește fluxul de sânge de la nivelul gingiilor, făcându-le mai reactive la placa bacteriană și la bacterii. Simptomele pe care le puteți experimenta sunt următoarele:
- gingii sensibile și inflamate
- creșterea sensibilității gingivale și sângerare în timpul periajului
- disconfort general la nivelul gingiilor.
Pentru a preveni această problemă în timpul perioadelor cu schimbări hormonale este important să mențineți o igienă orală riguroasă. De asemenea, este recomandat să mergeți regulat la controale pentru o evaluare amănunțită.
În concluzie, problemele gingivale creează disconfort, dar ele reprezintă un semn al existenței unei probleme care necesită atenție. Fie că această problemă a fost cauzată de boala gingivală, igiena orală precară sau schimbările hormonale, este important să identificați cauza acestei probleme pentru a vă putea recăpăta sănătatea gingiilor.