Iată cum trebuie să ai grijă de coroanele dentare
Coroanele dentare reprezintă dispozitive protetice utilizate în practica stomatologică pentru a restaura funcția masticatorie și estetica dentară, în cazurile de distrucție severă a structurii dentare. Menținerea funcționalității și integrității coroanelor depinde, însă, de măsura în care pacientul înțelege și respectă regulile elementare de igienă și recomandările generale cu privire la controalele stomatologice sau alimentație.
Rolul igienei orale
O igienă orală adecvată este fundamentală pentru prevenirea complicațiilor asociate tratamentelor de protetică. Se recomandă efectuarea periajului dentar de cel puțin două ori pe zi, cu periuțe de dinți cu peri moi, pentru a evita deteriorarea suprafeței coroanei. Este important ca pasta de dinți folosită să fie una non-abrazivă, pentru a proteja materialul protetic.
Ața dentară trebuie utilizată, de asemenea, zilnic, deoarece placa bacteriană și resturile alimentare tind să se acumuleze la marginea coroanei, în proximitatea gingiei, unde periuța obișnuită nu ajunge. De asemenea, irigatorul bucal poate fi util pentru curățarea eficientă a spațiilor interdentare și a zonelor din jurul coroanelor, la pacienții care știu să utilizeze un astfel de dispozitiv, doar la indicația medicului.
Importanța dietei în privința duratei de viață a coroanelor dentare
Compoziția dietei pacientului joacă un rol major în menținerea sănătății coroanelor dentare. Alimentele dure, precum nucile, dar și cele lipicioase, cum ar fi caramelele, pot afecta integritatea coroanei, deoarece pot provoca fisuri sau fracturi. În plus, alimentele bogate în zaharuri și băuturile acide cresc riscul de eroziune a cimentului dentar și de dezvoltare a cariilor secundare la nivelul structurii dentare restante.
Pentru a reduce riscul de deteriorare a coroanelor, se recomandă o dietă echilibrată, care să includă alimente bogate în vitamine și minerale și care să limiteze semnificativ zaharurile simple și alimentele de o duritate ridicată.
Importanța controalelor regulate
Evaluările periodice la medicul stomatolog sunt indispensabile pentru menținerea coroanelor dentare în stare optimă. Este indicat ca pacienții să se prezinte la un cabinet de stomatologie de cel puțin două ori pe an, pentru a verifica adaptarea și stabilitatea coroanelor, precum și sănătatea țesuturilor înconjurătoare.
În cazul unor semne de uzură, mobilitate sau inflamație gingivală în jurul coroanelor, medicul va putea interveni precoce pentru a preveni complicațiile majore, cum ar fi necesitatea înlocuirii restaurării. În plus, ajustările ocazionale ale coroanelor pot fi necesare pentru a asigura o ocluzie corectă și o distribuție uniformă a forțelor masticatorii.
Cât ar trebui să reziste coroanele dentare?
Un aspect frecvent discutat între pacient și medicul stomatolog este legat de cat rezista o coroana dentara. În general, coroanele integral ceramice și cele din zirconiu rezistă minimum 20 de ani, în timp ce coroanele metalice sau cele din porțelan fuzionat pe metal între 10 și 15 ani, dacă sunt îngrijite corespunzător. Durata medie de viață a unei coroane dentare depinde însă de mai mulți factori, nu doar de materialul din care sunt confecționate, ci și de tehnica de cimentare și obiceiurile de igienă orală ale pacientului.
Longevitatea coroanelor poate fi prelungită prin evitarea obiceiurilor dăunătoare, precum scrâșnitul dinților sau roaderea unghiilor, care pot exercita forțe excesive asupra restaurărilor dentare.