Lucruri importante de stiut ca sa intretii piscina
Daca vrei sa te asiguri ca piscina ta va fi curata si sigura in utilizare, intretinerea sa adecvata este esentiala. In acest scurt ghid, ne-am propus sa-ti prezentam cativa pasi simpli care nu ar trebui sa lipseasca din rutina ta.
Daca vrei sa te asiguri ca piscina ta va fi curata si sigura in utilizare, intretinerea sa adecvata este esentiala. In acest scurt ghid, ne-am propus sa-ti prezentam cativa pasi simpli care nu ar trebui sa lipseasca din rutina ta.
Cand vine vorba de ingrijirea eficienta a unei piscine, trebuie sa ne bazam pe trei caracteristici simple, dar extrem de importante:
Circulatia apei
Pentru a-ti mentine piscina intr-o stare excelenta, va trebui sa mentii apa in miscare si filtrata corespunzator, sa indepartezi impuritatile si sa echilibrezi valorile chimice ale apei. Primul pas pentru a-ti mentine piscina curata este sa te asiguri ca apa circula corect. O apa in miscare va fi intotdeauna mai curata, mai limpede si mai sigura. O piscina cu circulatie buna va intalni rareori probleme care sa tina de apa tulbure sau de neplacuta infestare cu alge.
Pentru a maximiza circulatia, mentine sistemul de pompare si filtrare al piscinei in functiune, zilnic. In mod ideal, acest proces ar trebui realizat 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana – lucru deloc fezabil pentru bugetul sau echipamentele proprietarilor de piscina. Din acest motiv, pentru a-ti pastra piscina sigura si curata, recomandam sa rulezi filtrul minimum 10-12 ore pe zi.
Curatarea piscinei
Curatarea piscinei devine deja mult mai usoara odata ce circulatia apei este una adecvata. Exista, insa, cativa pasi pe care este bine sa ii urmezi. Incepe prin indepartarea murdariei si a obiectelor acumulate pe suprafata apei, perie si aspira piscina saptamanal.
Spalarea peretilor cu o perie speciala previne formarea algelor si patarea, indeosebi in zonele mai putin circulate precum treptele, scarile, crapaturile si zonele de sub skimmer. Curatarea suprafetei apei cu o plasa de frunze indeparteaza impuritatile mari, deloc atractive pentru inotatori si care se pot acumula pe fundul piscinei, cauzand daune.
Aspirarea piscinei este un pas esential pentru indepartarea impuritatilor ce pot reduce circulatia si deteriora piscina. Poti folosi un aspirator automat la care ii vei regla functia de suctiune pentru a nu deteriora sistemele de filtrare ale apei sau poti folosi un aspirator manual ce se ataseaza unui maner telescopic, pe care il vei manevra apoi pe suprafata podelei, ca si in cazul unui aspirator obisnuit.
Echilibrul chimic
Echilibrul chimic este un alt factor important in mentinerea unei ape curate. Atunci cand apa este echilibrata in mod corespunzator este putin probabil sa te confrunti cu probleme precum apa tulbure, apa verde sau acumularea de bacterii daunatoare. De aceea, din setul de instrumente pentru intretinerea piscinei nu ar trebui sa-ti lipseasca un kit de testare.
Orice patrunde in apa, apa de ploaie sau inotatorii, pot afecta nivelul pH-ului, care va deveni instabil. Un pH scazut inseamna apa acida, iar un pH ridicat inseamna apa bazica. Nivelul ideal de pH variaza intre 7,4 si 7,6.
Calciul este si el extrem de important deoarece in lipsa lui peretii piscinei vor avea de suferit. Mentine nivelul duritatii calciului intre 200 ppm si 400 ppm.
Alcalinitatea apei impiedica acele schimbari bruste ale nivelului pH-ului prin absorbtia modificarilor majore aparute la nivelul apei inainte de a afecta pH-ul. Nivelul ideal de alcalinitate al apei din piscina variaza intre 120 si 150 ppm. In caz contrar, suprafetele piscinei sunt mai predispuse la pete, iar apa poate deveni tulbure.
Lichid, sub forma de tablete, granule sau pastile, clorul elimina bacteriile daunatoare, dezinfectand apa din piscina. Pentru a te asigura ca piscina ta ramane curata, mentine nivelurile de clor stabile (1-3 ppm).
Testeaza apa de 1-2 ori pe saptamana, echilibreaza pH-ul si alcalinitatea, mentine in parametri optimi nivelurile de dezinfectant si foloseste tratamentul soc cu clor la 1-2 saptamani.