Remedii și sfaturi de ajutor în lupta cu insomnia

Dacă te lupți cu insomnia de prea mult timp și nu știi ce să mai faci pentru a te bucura din nou de o odihnă de calitate, avem noi câteva remedii care dau roade pe termen lung. Tot ce trebuie să faci este să îți evaluezi mediul de somn și obiceiurile pe care le ai și să aduci câteva îmbunătățiri acolo unde este cazul!

Creează un mediu potrivit pentru somn

Mediul de somn contribuie extrem de mult la calitatea somnului, iar acest lucru poate fi demonstrat foarte ușor. Te-ai întrebat vreodată de ce în unele concedii dormi ca un bebeluș, iar din altele te întorci mai obosit decât ai plecat, deși teoretic, ai dormit același număr de ore? Răspunsul este simplu: unele unități de cazare asigură un mediu optim de somn, în timp ce altele nu. La fel se întâmplă și la tine acasă. Dacă nu ai o saltea potrivită, nu pui capul pe o pernă de calitate, iar în dormitor nu este o temperatură potrivită și întuneric, șansele să dormi bine sunt destul de mici. 

Așadar, ai nevoie de o saltea de dimensiuni 160×200 (sau altă dimensiune potrivită pentru patul tău) ortopedică, care să îți susțină bine coloana, de o pernă anatomică și de lenjerii de pat din materiale naturale. În dormitor trebuie să fie întuneric, temperatura să fie între 18 și 22 grade Celsius, și bineînțeles, liniște. 

Creează-ți un ritual sănătos de adormire

Nu contează doar unde dormi, ci și ce faci înainte să adormi. Dacă bei cafea cu câteva ore înainte de somn și stai cu ochii în telefon sperând să adormi repede, vei avea parte cel mai probabil de o noapte agitată, cu treziri multiple și o dimineață fără energie. Un ritual sănătos de somn ajută la stimularea producției de melatonina (hormonul somnului), la o adormire mai ușoară și la nopți liniștite, cu multă odihnă. Iată câteva exemple de obiceiuri pe care le poți include în acest ritual: baia caldă, ceaiul de plante, cititul unei cărți, ascultarea unei muzici liniștitoare, practicarea respirației profunde sau a meditației etc. 

Elimină stresul din viața ta

Stresul este cel mai mare inamic al somnului de calitate și cel care se află la baza multor episoade de insomnie. Dacă înveți să gestionezi perioadele stresante și pline de tensiune din viața ta, vei vedea cum lucrurile se vor îmbunătăți și în ceea ce privește somnul. S-ar putea să nu reușești chiar de la început să elimini stresul, încă cu ajutorul tehnicilor de relaxare poți face pași mici către o viață liniștită și nopți cu somn de calitate.

Cu ajutorul acestor sfaturi vei reuși să scapi treptat de insomnia care îți afectează viața!