Semnele timpurii ale problemelor gingivale: La ce să fii atent
Problemele gingivale nu apar peste noapte. Există anumiți stimuli care generează astfel de afecțiuni. De aceea este important să învățăm, mai devreme sau mai târziu, că pentru a trata efectul, trebuie să cunoaștem cauza. Mai mult decât atât, o abordare responsabilă înseamnă recunoașterea semnalelor timpurii pe care organismul ni le transmite.
Știi ce este parodontoza? Știi că un astfel de diagnostic poate afecta profund starea de sănătate a dinților tăi? Află, din rândurile următoare, care sunt principalele semne ale problemelor gingivale. Vezi la ce ar trebui să fii atent pentru a interveni în timp util.
Ce sunt problemele gingivale?
Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corect, gingiile se inflamează și încep să sângereze ușor în timpul periajului. Deși acestea sunt iritate, dinții sunt încă sănătoși. Adevăratele probleme apar atunci când gingivita se transformă în parodontită și, mai târziu în parodontoză. Există tratament pentru parodontoză avansată și, de cele mai multe ori, înregistrează rezultate favorabile. Și totuși… de ce să ajungi în acest punct?
Semnele timpurii ale problemelor gingivale
Nu lăsa boala gingivală netratată! În timp, aceasta poate avansa, deteriorând oasele maxilare și țesuturile de susținere ale dinților! Iată la ce ar trebui să fii atent:
Pete roșii
Gingiile sănătoase au culoarea roz, mai bine spus un roz-pal. Dacă te analizezi în oglindă și observi pete roșii sau vineții, înseamnă că acolo există o problemă. Ar fi indicat să analizezi culoare gingiilor măcar o dată pe săptămână. Nu durează mult, doar câteva secunde după periaj.
Inflamație
Gingiile umflate reprezintă un alt indiciu esențial. Încearcă să respecți mai mult rutina zilnică de îngrijire! Poate că nu realizezi acest aspect acum, dar periajul însoțit de metodele alternative de curățare reprezintă fundația dinților sănătoși pe termen lung.
Sângerări gingivale
În stadiu timpuriu, gingiile inflamate sângerează în timpul periajului și în timpul folosirii aței dentare. Dacă observi sânge în chiuvetă, ar trebui să faci o programare la stomatologie pentru a preîntâmpina problemele complicate.
Retracție gingivale
În stadii mai avansate, gingiile se retrag ușor de pe dinții și ajung, în cele din urmă, să expună rădăcinile acestora. Nu este estetic și deloc normal. Contactează echipa medicală.
Halitoză
Și respirația urât mirositoare poate fi un indiciu relevant. Acumularea excesivă de placă bacteriană provoacă această respirație urât mirositoare pe tot parcursul zilei. Este clar că undeva există o problemă.
Tratamentul problemelor gingivale
Odată depistate în timp util, problemele gingivale pot fi tratate rapid. De cele mai multe ori, se realizează un detartraj profesional, însoțit de periaj și air-flow. În unele cazuri se poate propune și tratamentul cu laser. De asemenea, medicul poate recomanda și o serie de medicamente, precum: antibiotice, antiinflamatoare și apă de gură cu clorhexidină.
Metode de prevenție pentru problemele gingivale
Acum știi cum să recunoști principalele semnale de alarmă, ceea ce înseamnă că putem puncta principalele metode de prevenție. Boala gingivală poate fi prevenită și nu trebuie să faci mari compromisuri. Iată ce include partea de prevenție:
-
Vizite regulate la stomatologie;
-
Periaj de două ori pe zi;
-
Folosirea aței dentare;
-
Folosirea apei de gură;
-
O dietă echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți, fără mult zahăr sau carbohidrați.
Așadar, problemele gingivale pot apărea la orice vârstă și cauzele sunt cât se poate de evidente. Cu toate acestea, există modalități de a le preveni și, mai mult, tratamente specializate. Învață să depistezi în timp util principalele semne ale afecțiunilor cu care te confrunți! Așa poți trata totul mult mai ușor.