Tot mai multe inițiative interactive pentru turiștii care vizitează Colosseumul din Roma

featuredimage_wp

Cu aproape două milenii de istorie, Colosseumul este unul dintre cele mai vizitate obiectiv turistice din Roma. Această clădire antică, acum aflată în stare de ruină, este conservată în forma sa actuală de către autoritățile din capitala Italiei, considerându-se că reprezintă o parte esențială din moștenirea culturală și istorică a țării. Practic, Colosseumul este o piesă masivă de muzeu în aer liber, o relicvă arhitecturală unică, o dovadă arheologică a unor timpuri demult apuse.

În vremurile sale de glorie, Imperiul Roman reușea să reprezinte cea mai înfloritoare civilizație europeană, cu un rol major în dezvoltarea popoarelor de pe continent. Colosseumul oferea una dintre puținele variante de divertisment pentru public.

Oamenii puteau astfel să urmărească luptele dintre gladiatori, căci puterea fizică și strategia de război erau considerate virtuți esențiale în societatea acelor vremuri. În plus, gloria imperială a Romei Antice era astfel pusă în valoare tocmai prin modul în care publicul avea acces să vadă în direct confruntările dintre războinici, puse în scenă fără a menaja protagoniștii.

Colosseumul – mai mult decât o simplă clădire istorică

Pentru a oferi turiștilor care vin la Colosseumul din Roma ceva în plus, dincolo de imaginea unei clădiri istorice, administratorii actuali ai edificiului caută permanent metode prin care să iasă din sfera convențională. Se consideră astfel că vizitatorii vor fi atrași pentru a descoperi și mai multe elemente culturale și istorice legate de Colosseumul roman.

În 2024, pe perioada sezonului cald, au fost organizate astfel tururi nocturne. „Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat în acest context Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic Colosseum.

În acest fel, scena violentelor lupte cu gladiatori și a altor spectacole organizate cu atât de multe secole în urmă a devenit gazda unor tururi arheologice inedite. În plus, în nopțile calde de vară, organizatorii au pregătit și alte tipuri de conținut complementar, precum filme clasice și dezbateri literare. Tururile de noapte au avut mereu caracter restrâns (grupuri de cel mult 25 de persoane), astfel încât vizitatorii să poată avea o experiență cu totul specială. Dacă ziua locul este plin de oameni, noaptea turiștii pot descoperi o cu totul altă perspectivă.

Vizitele pornesc cu zona din interior, acolo unde spectatorii își încurajau gladiatorii favoriți, exact cum se întâmplă astăzi cu suporterii de la meciuri de fotbal. Mai departe, tururile includ coborârea în subteran, unde se desfășurau activitățile specifice de pregătire a gladiatorilor. Turiștii pot admira o expoziție cu reconstituiri ale vestimentației, armelor și obiectelor pe care gladiatorii le foloseau în timpul luptelor. La cinematograful de noapte improvizat la Colosseum în aer liber au fost difuzate filme precum „Gladiatorul” (2000), „Vacanță la Roma” (1953) și „Marea frumusețe” (2013).

Colosseumul și luptele dintre gladiatori au inspirat de-a lungul timpului nu doar filme, ci și jocuri video ca We Who Are About To Die (2022), Gladiator: Sword of Vengeance (2003) sau Ryse: Son of Rome (2013). Subiectul este prezent și în multe jocuri pacanele, așa cum sunt cunoscute sloturile online în România. Pe platforme licențiate de online casino pot fi accesate, în variante demo sau pe mize reale, titluri precum Rome: The Golden Age (2021) de la NetEnt, Roman Legion (2014) de la Gamomat sau Wild Gladiators (2018) de la Pragmatic Play.

Lupte între gladiatori, din nou la Colosseum

De curând, o inițiativă a portalului de oferte de cazare Airbnb a stârnit un val de reacții, pro și contra. Este vorba despre un parteneriat realizat de această companie chiar cu administratorii Colosseumului din Roma. Colaborarea presupune, printre altele, experiențe speciale pentru unii dintre clienții platformei de servicii turistice.

Norocoșii selectați în program vor avea astfel ocazia să urmărească lupte de gladiatori. Desigur, vor fi angajați actori care vor simula confruntările reale, dar totul se va întâmpla chiar în arena cu aproape 2000 de ani vechime.

Scopul proiectului este acela de a valorifica și mai puternic potențialului cultural și istoric al Colosseumului, însă unele asociații culturale din comunitate au criticat demersul, considerând că nu este potrivit pentru un astfel de obiectiv care trebuie conservat cu mai mult respect. Pe de altă parte, este nevoie de atragerea de fonduri suplimentare pentru întreținerea Colosseumului, iar autoritățile din Italia sunt deschise la astfel de sponsorizări private.