Implantul dentar în absență totală a dinților
Nu cu mult timp în urmă, în cazul absenței totale a dinților, singura soluție de tratament erau proteze dentare mobile. Acestea cădeau adesea din cauza stabilității insuficiente, provocând disconfort în timpul mesei și reflex de vomă. În zilele noastre se folosesc tot mai rar astfel de proteze, deoarece există o metodă mai modernă mult mai confortabilă de restaurare a danturii – implanturile dentare.
Ce este implantul dentar?
Tratamentul cu implanturi dentare presupune inserarea în osul maxilar a unor implanturi din titan de înaltă calitate, ce înlocuiesc rădăcinile dinților pierduți. Pe fiecare implant dentar inserat se fixează un bont protetic – un element intermediar între implant și coroană. De aceste bonturi se atașează lucrările protetice care arată și funcționează ca niște dinți naturali.
Implanturile dentare sunt folosite pentru a reface unul, mai mulți sau chiar toți dinții de pe o arcadă dentară. Operația este nedureroasă deoarece se face sub anestezie.
Avantajele implanturilor față de protezele dentare mobile
- Spre deosebire de o proteză mobilă, care se sprijină pe gingie, implanturile sunt inserate în os și, prin urmare, sunt fixate ferm și nu se mișcă.
- Pacienții se obișnuiesc ușor cu implanturile pentru că pot mânca normal, lucrările de pe implanturi nu provoacă reflex de vomă, iar îngrijirea lor este asemănătoare cu îngrijirea dinților naturali.
- Lucrările protetice moderne nu se pot distinge de dinții naturali, fie în culoare, fie în formă, așa că nimeni nu-și va da seama că aveți implanturi.
- Implanturile previn atrofierea osului alveolar și schimbarea trăsăturilor faciale. Chiar dacă procesul a început deja, după instalarea lucrării protetice, acesta se oprește. În plus, „noii dinți” nu rănesc gingiile, deoarece nu se sprijină pe gingii.
- Implanturile restabilesc funcția de vorbire la persoanele care au rămas fără dinți de mult timp.
Tipuri de lucrări dentare pe implanturi în cazul lipsei tuturor dinților
Lucrările protetice pe implanturi pot fi fixe sau detașabile (semifixe). Primele sunt considerate bineînțeles mai confortabile pentru pacient.
În cazul reabilitării complete a unei arcade dentare cu lucrări fixe, se poate alege metoda clasică, în care implanturile sunt inserate în poziții asemănătoare fostelor rădăcini în alveolele dentare, sau, mai modern, se poate opta pentru tratamentul All-on-4 și All-on-6, care presupun plasarea a 4 sau 6 implanturi în poziții oblice. Indiferent de metoda aleasă, lucrarea protetică este montată ferm pe bonturi.
În cazul protezelor semifixe, vorbim de lucrări protetice asemănătoare protezelor mobile, care au însă dimensiuni mai reduse, dar și o fixare mult mai stabilă. Acestea nu se desprind în timpul meselor sau în zâmbet, și au o estetică superioară. În plus, se poate opta pentru inserarea unui număr redus de implanturi – 2 sau 4. Pe implanturi se fixează niște bonturi cu formă specială (ex. locator, bilă) ce permit atașarea stabilă a lucrării protetice, precum și îndepărtarea cu ușurintă de către pacient.
Medicul dumneavoastră va decide care opțiune este potrivită pentru dumneavoastră.
Recomandări pentru recuperare rapidă după intervenția chirurgicală
Primele două săptămâni după operație sunt cele mai importante: trebuie să monitorizați cu atenție igiena orală și alimentația, astfel încât rănile să se vindece și implantul să se integreze. După procedură, se recomandă aplicarea de comprese reci de 3-4 ori pe zi cu o pauză de 40 de minute pentru a reduce durerea și umflarea. Pentru a preveni apariția infecției, se recomandă clătiri bucale cu soluții antiseptice, care se fac de mai multe ori pe zi.
Mâncarea și băutura nu sunt permise mai devreme de 2 ore după procedură. În prima săptămână va trebui să renunțați la alimentele și băuturile fierbinți și reci, iar în primele 10-14 zile – la orice aliment solid. Alimentele solide se vor introduce treptat în dietă.
De asemenea, nu trebuie să fumați sau să beți alcool timp de două săptămâni, deoarece acest lucru va încetini procesul de vindecare. Este recomandat să evitați activitatea fizică intensă, băile fierbinți, saunele și cafea timp de cel puțin o săptămână, deoarece acestea cresc tensiunea arterială și provoacă sângerare.
Complicații după operație
În primele două până la trei zile după operație, sunt posibile dureri și umflături minore, care dispar după administrarea medicamentelor antiinflamatoare prescrise de medic. Toate acestea sunt o reacție normală, nu este nevoie să vă faceți griji și să mergeți la clinica stomatologică. Dacă, după trei zile de la operație, durerea în zona implantului se intensifică, gingiile continuă să se umfle, temperatura crește, iar starea generală de sănătate se înrăutățește, trebuie neapărat să consultați medicul. De asemenea, trebuie să-l vizitați după 10-14 zile de la operație pentru a scoate firele de sutură. În funcție de sistemul de implanturi ales, precum și de complexitatea intervenției, integrarea implanturilor în os durează de la 2 la 6 luni.