Tipuri de sporturi pe apă – caracteristici și echipament. Cunoștințe de bază (P)

tipuridesporturipeapa-caracteristicisiechipament.cunostintedebaza-1_wp

Nu o să vă vorbim despre înnot, dar vom lăsa la o parte și sporturile mai nișate precum coborârea în canioane de apă sau surfingul pe canoe. Am ales să vă vorbim despre cinci cele mai populare sporturi de apă pe care le puteți practica și în România și să vă oferim câteva informații de bază privitoare la acestea.

Kitesurfing, windsurfing și wakeboarding

Am decis să punem aceste trei sporturi într-o singură categorie pentru că, deși diferite, ele au multe elemente comune. În primul rând, toate folosesc o placă. În timp ce kitesurfing și wakeboarding necesită și o pereche de accesorii pentru picioare, windsurfing are nevoie de o aripă pentru vânt. Un alt element comun celor trei este că găsești echipament dedicat lor de la marca ION în magazinul Sportano.

Kitesurfing presupune o placă, ceva mai mică decât placa de surf, pe care îți fixezi picioarele și care va fi trasă de un fel de zmeu – de unde și numele acestui sport, kite însemnând zmeu în engleză. Deși asemănător cu windsurfing, kiteborading este puțin mai periculos, dar și cu mai multă adrenalină.

Pentru windsurfing vei avea nevoie de o placă ceva mai mare și propulsia va fi asigurată de o aripă atașată plăcii. Vitezele pe care le atingi sunt mai mici, dar echipamentul pentru windsurfing e puțin mai mare.

Când spunem wakeboarding poți să-ți imaginezi un fel de snowboarding pe apă. Placa de bază este destul de asemănătoare cu o placă de snowboard, dar propulsia e facilitată de un echipament special creat pentru asta. Dintre cele trei, wakeboarding e cel mai scump și cel mai periculos, dar și cel care are o federație română dedicată lui.

Raftingul, cel mai cool sport pe apă

Deși nu necesită obligatoriu costume de neopren, spre deosebire de sporturile despre care am vorbit înainte, raftingul poate fi practicat doar în spații special amenajate și în general presupune echipe sau grupuri de oameni. Din fericire, există la noi în țară câteva locuri perfecte pentru asta, care sunt și destul de bine dotate, dar dacă devii un împătimit îți recomandăm să achiziționezi propriul tău echipament – cască și vestă de salvare. În afară de asta, mai ai nevoie de vâsle și barcă, pe care le găsești în orice spațiu dedicat acestui sport. Altminteri, sperăm că dispui de suprarenale sănătoase, pentru că raftingul înseamnă adrenalină din plin!

Sigur ai auzit deja despre scuba diving

Cel mai zen dintre sporturile despre care am ales să vă vorbim astăzi, scuba diving e o experiență aproape metafizică. Adâncirea într-un mediu străin omului îți va schimba perspectiva de viață și te va face să descoperi o nouă lume. Nu ai nevoie de foarte multe, iar un brand precum Speedo îți asigură fără probleme echipamentul de bază. Partea cea mai drăguță la scuba diving este că nu implică o condiție fizică excepțională și cu pregătire prealabilă poate fi practicat aproape de oricine. Dintre toate sporturile de apă, scuba este de departe cel mai contemplativ.