Top 5 lucruri pe care oricine ar trebui să le facă pentru a-și menține sănătatea dinților

Îngrijirea orală necesită eforturi și măsuri preventive, însă acest lucru nu trebuie să fie un proces complex sau costisitor. Sănătatea dinților și a cavității bucale poate fi menținută printr-o rutină zilnică dedicată. Iată doar 5 lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a avea grijă de sănătatea ta orală. 

Periajul dentar de două ori pe zi

Periajul de două ori pe zi, dimineața și seara, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, prevenind astfel apariția cariilor sau a problemelor gingivale. Este important să folosești o tehnică de periaj corectă și să utilizezi o pastă de dinți cu fluor pentru a întări smalțul dentar. Nu uita nici de ața dentară, pentru a curăța spațiile mai greu accesibile. În cazul în care porți un aparat dentar, trebuie să urmezi instrucțiunile medicului ortodont pentru îngrijirea corespunzătoare a acestuia și să efectuezi vizite regulate la cabinetul stomatologic, pentru ajustări ale aparatului și alte verificări de rutină. 

Nu amâna mersul la stomatolog

Controlul regulat al medicului stomatolog ajută la menținerea sănătății orale și la prevenirea problemelor dentare. Chiar dacă nu ai dureri sau alte simptome evidente, este recomandat să te programezi la un consult cel puțin o dată la șase luni pentru o examinare de rutină. În cazul în care ai o urgență medicală, cum ar fi durerea dentară severă sau o infecție a dintelui, s-ar putea să fie nevoie să te programezi la un medic stomatolog specialist în endodontie. Aceste situații urgente nu trebuie amânate, pentru a preveni complicațiile și pentru a primi tratamentul adecvat. 

Evită consumul de alcool și fumatul

Fumatul și consumul de alcool sunt dăunătoare pentru sănătatea orală. Fumatul cauzează decolorarea dinților, acumularea de placă bacteriană, boli gingivale sau pierderea dinților. Similar consumului de tutun, alcoolul poate influența negativ sănătatea orală. Multe băuturi alcoolice sunt bogate în zahăr și acizi, ceea ce duce la apariția cariilor dentare și chiar la pierderea dinților. De asemenea, pacienții care consumă regulat alcool sunt mai predispuși riscului dezvoltării cancerului oral.    

Folosește apa de gură

Folosirea apei de gură este un sfat excelent pentru îngrijirea orală, în special după masă. Apa de gură este utilă pentru a elimina resturile alimentare și bacteriile. De asemenea, ajută la reducerea plăcii bacteriene și a apariției gingivitei, precum și la prevenirea halitozei (respirația urât mirositoare). Folosește apa de gură conform instrucțiunilor de pe ambalaj și nu înghiți produsul. 

Menține-te hidratat

Hidratarea are numeroase beneficii pentru sănătatea orală. Deshidratarea poate duce la uscarea gurii, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriilor și apariția respirației urât mirositoare. De asemenea, consumul regulat de apă ajută la eliminarea resturilor alimentare și a bacteriilor din cavitatea bucală. Hidratarea corespunzătoare este o recomandare generală și face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Sursa foto: Freepik