Totul despre echipele de baschet feminin
Deși baschetul feminin este eclipsat de cel masculin, nu trebuie să neglijăm contribuțiile echipelor feminine. Aceste echipe au contribuit și ele la popularizarea sportului. Astăzi, baschetul este unul dintre cele mai pariate sporturi din orice platformă online.
Chiar și în România, casele de pariuri online au o sumedenie de competiții și evenimente din acest sport. Este mereu trecut în top sporturi, deci beneficiază de multă atenție din partea pariorilor.
Pe platforme tari găsești și multe competiții feminine, dar mai multe despre asta găsești pe supercazino.ro. În articolul de astăzi, îți prezentăm câte ceva despre baschetul feminin, începând de la istorie și terminând cu viitorul acestui sport.
Istoria femeilor în baschet
Începutul baschetului feminin nu este foarte clar pentru istorici. Dacă luăm în considerare primele femei care au jucat baschet, atunci sunt studentele profesoarei Senda Berenson de la Smith College, din anul 1892. Este foarte devreme, la numai un an după ce sportul a fost introdus la băieți.
Fetele vedea în baschet o recreere și nu o performanță. Dar chiar și așa, Senda Berenson este considerată pionierul baschetului feminin. Această tânără profesoară a citit despre noul sport și a crezut că se potrivește și fetelor, chiar dacă a fost creat pentru băieți.
Încă de la început, baschetul s-a jucat în interior, pe timpul condițiilor vitrege de afară din anotimpurile reci.
Recreere vs Competiție
Berenson dorea ca fetele să folosească baschetul ca un mijloc de recreere. În același timp, aceasta lupta pentru egalitate, deci dorea ca femeile să devină mai puternice prin activitate fizică. Totuși, era conștientă că baschetul devenea un sport competitiv pentru femei, deci a modificat regulile ca să fie mai accesibil fetelor.
Mai mult, la acea vreme, nu era acceptabil ca femeile să poarte pantaloni. Dar ca să rezolve problema, au fost create niște fuste speciale.
O altă problemă cu care primele femei s-au confruntat este găsirea unui echilibru dintre a fi sportivă și a arăta feminin. Berenson nu dorea ca fetele să fie prea agresive și competitive pe teren.
Multe piedici pentru baschetul feminin
Chiar și cu toate aceste probleme, baschetul feminin a supraviețuit, ba chiar a devenit foarte popular în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Încă se confrunta cu multe critici și piedici. De aceea, prima echipă profesionistă de baschet feminin a apărut abia în 1936, la 38 de ani după prima echipă masculină de baschet.
Tot în 1936, baschetul masculin a devenit sport olimpic. Abia după 40 de ani, baschetul feminin a fost adăugat Jocurilor Olimpice. Prima ligă profesionistă feminină a apărut în 1978, dar a durat numai 3 ani. WNBA, versiunea feminină de la NBA, a apărut apoi în 1996.
Jocul de baschet feminin în zilele noastre
Din 1996, baschetul feminin a tot crescut în popularitate. În prezent, există 12 echipe în WNBA, cea mai prestigioasă ligă de baschet feminin din lume.
Pe plan internațional, baschetul feminin are propriul campionat mondial și bineînțeles, este la Jocurile Olimpice. La Olimpiadă, SUA a dominat la baschet feminin. În trecut, URSS-ul câștiga multe titluri.
Și România are o ligă națională de baschet feminin și are 8 echipe. Dar ca o comparație, liga națională de baschet masculin are 2 grupe a câte 9 echipe fiecare. Dar la fel ca baschetul masculin, și baschetul feminin are o cupă. Totodată, foarte multe țări din Europa și din lume au ligi naționale de fotbal feminin.
Viitorul acestui sport
Chiar cu tot progresul din ultimele decenii, baschetul feminin este în urmă în ceea ce privește popularitate și bugetele. Cele două sunt strâns legate. Baschetul feminin nu generează atât de mulți bani pentru că nu este atât de popular.
De aceea, în prezent, jucătoare câștigă mult mai puțin decât jucătorii. Dar pe viitor, odată cu creșterea interesului pentru baschet feminin, vor crește și bugetele. Urmând traseul de până acum, acesta ar trebui să fie viitorul baschetului feminin.
Și școlile de baschet pot contribui la creșterea echipelor feminine. Dacă promovează acest sport în rândul fetelor, atunci vor avea un bazin de selecție mai mare. Astfel, poate urma chiar și pașii handbalului feminin, care în România cel puțin, este mai popular decât cel masculin. Popularitatea se datorează în mare măsură rezultatelor excelente pe care le-au avut atât echipele de club, cât și echipa națională.
Concluzii
Baschetul feminin este un sport relativ tânăr, dar care se află în creștere. În ultimele decenii, a căpătat multă popularitate, iar multe țări au competiții interne. Deocamdată, în România sunt 8 echipe înscrise în liga națională, dar pe viitor, pot apărea și mai multe.
Este interesant că baschetul feminin a apărut odată cu cel masculin, dar a rămas mult în urmă. Atunci când cel masculin devenea sport olimpic, baschetul feminin abia avea prima echipă profesionistă. Cu toate acestea, viitorul arată bine pentru jucătoarele de baschet. Sportul crește treptat, iar odată cu acesta, cresc și salariile, prestigiul și interesul pentru baschetul feminin.