Monitorizarea progresului școlar poate fi o activitate distractivă! Novakid explică pașii ce trebuie urmați

Novakid - cursuri engleza pentru copii

Educația online se remarcă prin deschiderea către feedback și simplitatea oferirii lui, dar și prin avantajul monitorizării progresului și rezultatelor. Aceste aspecte sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea copiilor, facilitând inclusiv învățarea limbilor străine. Însă cum poate fi urmărirea evoluției adaptată juniorilor și, în același timp, valoroasă pentru părinți?

Novakid, școala online de engleză pentru cei între 4 și 12 ani, a analizat situația în încercarea de a oferi un răspuns cuprinzător. Ți-l prezintă astăzi cu ajutorul lui Max Azarov, CEO Novakid și al lui Adrienne Landry, Director de Conținut Educațional în cadrul aceleiași companii, într-un articol plin de sfaturi aplicate.

Adoptă o atitudine empatică în verificarea cunoștințelor

Dorința de a învăța se numără printre elementele care ne impactează existența, iar asta indiferent de vârstă. Desigur, conceptul poate fi privit și aplicat în diferite perspective: profesională, personală, dar și familială.

„Învață împreună cu micuțul tău! Procesul de co-învățare ajută la reconstruirea modelului părinte–copil și face trecerea de la tradiționalul «Țin evidența progresului academic și îți testez cunoștințele» la «Învățăm unii de la alții și explorăm lumea împreună»”, punctează Max Azarov.

Prin această abordare, evaluarea performanțelor este înlocuită de interes și curiozitate față de succesul celui mic, subliniindu-se o implicare directă.

„În procesul de studiu, părinții au uneori dificultăți în a face echipă cu proprii copii. Motivul? Faptul că vin de pe o poziție superioară, iar cei mici nu simt neapărat că au un aliat, ci mai mult un organ de control. E important să li se explice juniorilor că eforturile sunt comune, că vă folosiți împreună abilitățile pentru a evolua. O astfel de relație bazată pe încredere oferă beneficii și în afara activităților educaționale, învăluind în distracție și plăcere momentele petrecute împreună”, spune Adrienne Landry.

Asigură copilului suportul moral de care are nevoie

Merită menționat faptul că învățarea nu se rezumă doar la acumularea de cunoștințe, ci și la noile abordări și formate de predare. Dacă vorbim despre studierea limbilor străine, curriculumul de care au beneficiat părinții de acum 20 – 30 de ani este foarte diferit de resursele moderne disponibile astăzi – platforme digitale de engleză pentru copii, programe gamificate și metode axate pe conversație.

Adrienne Landry afirmă: „Un alt element de impact în acest context este reprezentat de proiectare. Adulții tind uneori să răsfrângă propriile temeri asupra celor mici, făcându-i, involuntar, să se îndoiască de capacitățile lor. Cu toate acestea, dacă ei au avut dificultăți în a asimila o limbă străină în copilărie, asta nu înseamnă că istoria se va repeta. Metodele inovatoare de predare pot schimba paradigma, oferind juniorilor încrederea de care au nevoie pentru a performa”.

Valorifică avantajele unei comunicări deschise

A fi alături de cel mic când studiază face întregul proces mai confortabil. Încrederea și comunicarea constantă sunt două componente foarte importante în etapa de formare. Fără acestea, există riscul să apară neînțelegeri și chiar bariere în dialogare.

„Întrebarea tradițională «Ce ai învățat astăzi la școală?» poate fi derutantă, deoarece pentru elevi este mult mai important procesul decât rezultatul final. În schimb, pot fi întrebați dacă au fost interesați de lecție, dacă le-a plăcut subiectul de discuție și dacă vor să descopere mai multe despre el în timpul liber”, subliniază Max Azarov.

Este esențial să știi cum să adresezi întrebări, să fii creativ și să apelezi la emoții și experiențe. Interesul pentru studiu nu se măsoară în numărul de reguli învățate, ci prin curiozitatea și sclipirea din ochii celor mici.

„Explorarea pasiunilor are un aport semnificativ în procesul de învățare. Ca părinte, contează să fii aproape de copil prin experiențe memorabile, care îi trezesc dorința pentru cunoaștere. De pildă, pentru a exersa o limbă străină puteți petrece timp cântând împreună sau discutând despre un subiect ce stârnește interesul amândurora. Această abordare este mult mai eficientă decât clasicele întrebări de verificare”, evidențiază Adrienne Landry.

Ia parte activ la întregul proces de învățare

La fel ca învățarea offline, cea online necesită o participare constantă și proactivă din partea părinților. Rolul acestora nu poate fi limitat la „observarea din exterior” și „evaluarea rezultatelor”.

Pentru ca adulții să se implice activ în eforturile juniorilor de învățare a limbii engleze, platforma Novakid include un cont special pentru ei. Este atât un spațiu de comunicare între profesori, școală, copii și părinți, cât și un sistem convenabil de consultare a programului, materialelor, bonusurilor și abonamentelor.

„Observațiile profesorului despre progresul copilului la fiecare lecție pot fi vizualizate în contul personal, unde există și un serviciu de asistență prin mesaje. Toate sugestiile părinților sunt luate în considerare, întrucât punem accent pe necesitatea feedbackului și implicării parentale în procesul de învățare”, a menționat Max Azarov.

Secțiunea „Realizări” oferă acces la progresul din cadrul cursurilor, dar și la subiectele următoarelor lecții sau la exercițiile de aprofundare. În plus, biblioteca digitală conține cărți de colorat, videoclipuri și materiale suplimentare pentru deprinderea limbii engleze. Este de dorit ca resursele educative să fie parcurse împreună cu juniorii, pentru a face experiența de învățare mai distractivă, interesantă și eficientă.

Iar dacă încă nu te-ai înregistrat în platforma Novakid, nu uita că poți programa oricând o lecție de probă gratuită! Este mai simplu decât crezi să îi oferi copilului tău acces la un mediu de studiu imersiv!