Parodontoza avansată: Prevenție și tratament recomandat

Parodontoza e un diagnostic care ar trebui să-ți dea mult de gândit. Ceva s-a întâmplat. Fie ai o predispoziție genetică, fie ai sărit peste controalele de rutină, fie teama te-a ținut departe de stomatologie ani buni. Putem adăuga aici și igiena orală deficitară, iar listă poate continua. Important este ca, în acest punct, să tratezi diagnosticul primit cu deosebită responsabilitate.

Parodontoza poate fi tratată, cu sau fără laser, într-o clinică stomatologică. Totuși, trebuie să știi că această boală care afectează grav țesuturile de susținere ale dinților nu poate fi tratată în toate stadiile de evoluție. Depinde foarte mult de particularitățile fiecărui caz în parte, de răspunsul individual al organismului la planul de tratament. Află mai multe detalii, citind acest articol până la final.

Ce este parodontoza?

Parodontoza este o boală silențioasă, care avansează progresiv și afectează țesuturile care susțin dinții. În esență, este o afecțiune inflamatorie, o infecție bacteriană care poate fi tratată mult mai ușor în primul stadiu de evoluție. Practic, aici vorbim despre:

  • Gingivita: În acest stadiu, gingiile sunt roșii și inflamare, apare sângerarea la periaj și se simte un miros neplăcut în gură. Dacă se intervine rapid, gingivita poate fi tratată chiar și într-o singură vizită la medic;

  • Parodontita superficială: Atunci când nu se tratează gingivita, apar efecte secundare. Gingiile se retrag și se formează un spațiu între acestea și dinți, suficient încât să se formeze pungile parodontale și să apară senzațiile de mâncărime și usturime la nivelul țesuturilor moi;

  • Parodontita avansată: Este ultimul stadiu de boală, atunci când pacienții au nevoie de tratament de urgență. În acest stadiu apar probleme majore la masticație și, de cele mai mult ori, se instalează și mobilitatea dentară.

Tratament pentru parodontoză

În funcție de evoluția bolii, echipa medicală îți va propune cel mai bun plan de tratament: de la detartraj și air-flow până la tratamente chirurgicale sau tratamente cu laser. Laserul este principalul tip de tratament pentru parodontoza avansata, fiind o modalitate modernă de a îndepărta țesuturile deteriorate. Practic, fibra laserului ajunge în interiorul pungilor parodontale, fără să afecteze țesuturile sănătoase. Pentru a primi cel mai bun plan de tratament, unul sigur și cu rezultate promițătoare, este recomandat să ajungi la medic încă de la primele semne de boală.

Prevenția parodontozei avansate

Din păcate, parodontoza îți poate schimba radical viață și ar fi păcat să ajungi în acest punct. Din acest motiv, cel mai bun sfat pe care îl poți primi este prevenția. Ne referim aici la regula generală, cea potrivit căreia e mult mai ușor să previi decât să tratezi. Iată și câteva tehnici utile:

  • Menține igiena orală: Periajul se realizează de două ori pe zi și trebuie completat de curățarea spațiilor interdentare cu ață dentară și duș bucal;

  • Controale regulate la 6 luni: Igiena orală de acasă trebuie completată de vizitele regulate la stomatologie. Odată la 6 luni trebui să ajungi la medic pentru o evaluare și pentru o curățare profesională. În cazul în care acesta depistează o problemă gingivală, fii sigur că tratamentul va fi unul ușor de suportat, de scurtă durată și cu rezultate pozitive. Orice problemă tratată în stadiu incipient își poate găsi rapid rezolvarea;

  • Alimentație echilibrată: Consumul zilnic de fructe și legume proaspete îți asigură necesarul de vitamine și substanțe hrănitoare – cele care au rolul de a lupta direct cu bacteriile și infecțiile.

Așadar, parodontoza avansată este un diagnostic dur. Mergi regulat la medic pentru a evita tratamentele costisitoare!