5 obiceiuri (bune) care te vor ajuta să îți menții dantura sănătoasă

Sănătatea danturii este esențială pentru funcționarea în mod optim a întregului organism și pentru asigurarea bunăstării generale. Dinții sănătoși contribuie nu numai la o bună funcționare a sistemului digestiv, dar ei permit totodată articularea corectă a sunetelor și cuvintelor, pentru a putea vorbi corect și clar. De asemenea, zâmbetul are un impact major asupra relațiilor interpersonale. Următoarele obiceiuri pot reduce probabilitatea de apariție a afecțiunilor bucale, fiind benefice pe termen lung atât pentru starea dentară în sine, cât și pentru bunăstarea generală și calitatea vieții. 

Periajul regulat al dinților

Specialiștii recomandă periajul dinților de două ori pe zi, de preferat dimineața și seara, pentru minimum două minute de fiecare dată. Se recomandă, de asemenea, utilizarea unei paste de dinți cu fluor, pentru a ajuta la combaterea bacteriilor și la întărirea smalțului. De asemenea, nu trebuie neglijată importanța aței dentare, care ajută la eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene dintre dinți.

Adoptarea unei alimentații sănătoase

Obiceiurile alimentare pot influența direct starea de sănătate a dinților și a gingiilor. Limitarea consumului de zahăr și carbohidrați rafinați este recomandată pentru prevenirea cariilor. În același timp, consumul de alimente bogate în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina D și fosforul, poate contribui la menținerea sănătății gingiilor și a structurii osoase a maxilarelor. Fructele și legumele proaspete, peștele, ouăle și cerealele integrale sunt surse excelente de nutrienți esențiali pentru sănătatea dinților și a gingiilor.

Controalele regulate la stomatolog

Controalele periodice la stomatolog pot ajuta la prevenirea problemelor dentare și la identificarea și tratarea precoce a afecțiunilor existente, rolul lor fiind acela de menținere a unei stări optime de sănătate orală pe termen lung. În anumite situații, în funcție de necesități, poate fi recomandată vizita unui medic stomatolog specializat pe o anumită ramură. De exemplu, pentru probleme de aliniere a dinților, se recomandă vizita la un medic ortodont, în vederea planificării unui tratament adecvat. În schimb, dacă e vorba de o afecțiune dentară care implică nervul, se recomandă vizitarea unui medic endodont.

Renunțarea la fumat

Fumatul este un factor de risc major pentru numeroase afecțiuni dentare. Substanțele chimice prezente în fumul de țigară pot afecta smalțul dinților și pot duce la apariția cariilor și la decolorarea dinților. De asemenea, fumatul îngreunează procesul de vindecare al țesuturilor orale, ceea ce poate agrava problemele gingivale. Gingiile pot deveni inflamate și pot sângera mai ușor, iar în timp, acest lucru poate duce la apariția parodontozei. Astfel, renunțarea la fumat poate fi răspunsul la întrebarea cum previn parodontoza, o preocupare majoră în special în rândul persoanelor vârstnice.

Evitarea alcoolului

Nu doar fumatul, ci și consumul excesiv de alcool afectează grav sănătatea orală. Alcoolul deshidratează corpul, inclusiv cavitatea orală, ceea ce determină o reducere a producției de salivă. Saliva are un rol esențial în protejarea dinților, deoarece ajută la eliminarea resturilor alimentare și a bacteriilor și la neutralizarea acizilor din gură. Prin urmare, scăderea fluxului salivar poate crește riscul de carii și de alte afecțiuni gingivale. De asemenea, alcoolul poate afecta structura țesuturilor orale și poate crește inflamația gingiilor, contribuind la apariția bolilor parodontale.