Care este cea mai eficientă izolație termică pentru casă

pexels-photo-206172

Izolația termică a casei joacă un rol important în păstarea temperaturilor optime la interior, de aceea alegerea celui mai bun material este o etapă de bază pentru îmbunătățirea performanțelor locuințelor. Pentru ca o izolație să lucreze în mod eficient este necesară alegerea potrivită a materialelor, luând în calcul substratul și cerințele de performanță termică a locuinței. Află care este cea mai eficientă izolație termică și la ce trebuie să fii atent atunci când vine vorba despre protecția a casei tale. 

Ce înseamnă o izolație termică eficientă?

Izolația termică a unei locuințe are rolul de a „îmbrăca” locuința, astfel încât aceasta să nu prezinte zone prin care să se producă pierderi de temperatură. Poți folosi pentru casa ta izolatia termica Izomineral sau orice alt material, în funcție de ce anume ai nevoie, deoarece scopul este acela de a reduce pierderile și de a păstra o temperatură potrivită la nivelul suprafețelor izolate. 

Care este cea mai bună izolație termică?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare este necesar să faci o comparație între materiale, luând separat fiecare tip și descoperindu-i caracteristicile. Spre exemplu, poți lua în calcul o izolatie de la Izomineral sau de alt tip, urmând a descoperi aspectele particulare precum coeficientul de izolare (U), coeficientul de conductivitate termică, coeficientul de permeabilitate la vapori sau rezistența termică. Fiecare dintre aceste detalii spun povestea materialului și explică modul în care acestea se vor comporta în timp, atunci când o locuință este izolată în acest mod. 

Coeficientul de izolare termică reprezintă capacitatea pe care o are un material de a acoperi punțile termice și de a limita transferul termic spre exterior. Acest coeficient exprimat prin litera U, indicând rata de transfer de căldură printr-un material sau structură.

Coeficientul de conductivitate termică reprezintă capacitatea unui material de a conduce căldura și se notează prin litera grecească lambda. Coeficientul de permeabilitate termică a unui material vizează aspectul trecerii vaporilor prin materialul izolator, în funcție de cât de poros sau nu este acesta. În final, rezistența termică este definită ca fiind capacitatea unui material de a se opune trecerii căldurii prin structură. 

Toate aceste aspecte sunt prioritare în alegerea celei mai bune soluții de izolare termică, deoarece materialele au caracteristici diferite, atât din puncte de vedere morfologic, cât și din punct de vedere structural. Pentru a face o alegere corectă poți solicita ajutorul specialiștilor, care te pot ghida astfel încât să înțelegi care sunt nevoile casei tale. Un audit energetic poate fi de asemenea o soluție eficientă, deoarece scoate în evidență nevoile curente ale izolării locuinței, în funcție de punțile termice, adică de zonele cu cel mai mare potențial de pierdere al temperaturilor. 

În general majoritatea materialelor de izolare sunt eficiente și permit realizarea unor lucări calitative, adecvate cerințelor actuale de protecție a locuințelor din punct de vedere al menținerii unei temperaturi optime la interior. Consultă caracteristicile termice ale materialelor și află care sunt materialele care par să acopere cel mai bine nevoile pe care le ridică locuința ta în termeni de eficiență energetică.