Fertilizare în vitro sau inseminare artificială: Diferențe
Problemele de infertilitate nu ne sunt deloc străine. Acum avem cel puțin o cunoștință care se luptă de ani buni cu o astfel de problemă. Acum cuplurile reușesc mai greu să obțină o sarcină pe cale naturală. Care sunt motivele? Atunci când ajungi în acest punct, nici nu mai contează. Tot ce trebuie să știi este că există soluții. Cu răbdare și cu ajutor de specialitate poți obține o sarcină sănătoasă pe care să o duci cu brio la termen.
Când vine vorba de tehnicile de reproducere umană asistată, gândul nostru zboară la FIV și la inseminarea intrauterină. Poți găsi informații valoroase despre cele două tehnici pe Doctoradelaserban.ro. Sunt tehnici diferite, care se recomandă doar după o evaluare complexă. Care sunt diferențele? Află tot ce trebuie să știi din acest articol.
Ce este FIV și când se recomandă?
FIV sau fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere umană asistată ce implică prelevarea ovulelor viitoarei mămici (sau obținute de la o femeie donatoare) și fertilizarea acestora cu sperma (obținută de la partener ori de la un donator străin) într-un mediu controlat. Comparativ cu obținerea sarcinii pe cale naturală, fertilizarea are loc în laborator, nu în uterul mamei.
După fertilizare, embrionii rezultați sunt cultivați pentru o scurtă perioadă (câteva zile) și transferați în uterul viitoarei mămici, în speranța că se va obține o sarcină. Tocmai pentru că există și posibilitatea ca embrionii să nu producă o sarcină, cuplurile sunt sfătuite să opteze pentru crioconservarea embrionilor sănătoși. Pentru că este o opțiune de tratament pentru numeroase cazuri, continuăm cu cele mai frecvente probleme ce își pot găsi rezolvarea cu ajutorul FIV:
-
Endometrioză severă
-
Ovulație neregulată
-
Trompe uterine blocate
-
Probleme majore de imunitate
-
Infertilitate severă de cauză masculină
-
Vârsta înaintată a mamei (35+)
-
Infertilitate de cauză necunoscută
Ce este inseminarea artificială și când se recomandă?
Prin inseminare artificială ne referim la o altă tehnică de reproducere umană asistată care presupune introducerea materialului genetic masculin (sperma obținută de la partener sau de la un donator străin) direct în sistemul reproducător feminin. Comparativ cu FIV, această tehnică nu implică fertilizarea ovulului în laborator. Spermatozoizii sunt introduși direct în uter sau în cervix. Iată când se recomandă:
-
Probleme de infertilitate masculină
-
Endometrioză ușoară
-
Probleme de ovulație
-
Probleme cu mucusul cervical
-
În cazul cuplului de același sex (femei)
-
În cazul femeilor singure
Diferențe între FIV și inseminarea artificială
Deși ambele sunt tehnici de reproducere umană asistată, există diferențe majore în ceea ce privește procedura în sine, nivelul de complexitate, indicațiile și costurile. Am punctat deja recomandările, drept urmare, o să ne concentrăm atenția către procedura în sine, nivelul de dificultate și prețurile clinicilor specializate:
-
Procedură: Dacă în cazul FIV, ovulele sunt recoltate (de cele mai multe ori, după stimularea ovariană), urmând a fi fertilizate în laborator, în cazul inseminării artificiale, întreaga procedură are loc în organismul viitoarei mămici;
-
Nivel de complexitate: Inseminarea artificială este o tehnică mult mai simplă. Această tehnică presupune mai puține etape comparativ cu FIV;
-
Costuri: FIV este o tehnică mai scumpă, dar am stabilit deja că presupune mai multe etape și implică anumite tehnici avansate.
Pe final, orice cuplu trebuie să știe că dorința de a avea un copil se poate îndeplini, oricât de greu ar fi drumul către obținerea unei sarcini sănătoase. În funcție de context, e posibil ca echipa medicală să propună, pentru început, inseminarea artificială, dar nu este o regulă. Fiecare caz este unic, deci fiecare cuplu va urma un plan personalizat de tratament.